Twój koszyk jest pusty!
Zobacz koszyk Zamówienie
CENA: 0.00zł

Certyfikaty ekologiczne

Wyroby włókiennicze

Standard Oeko-Tex 100

Oeko-Tex 100 Standard jest gwarancją bezpieczeństwa wyrobów włókienniczych i barwników dla zdrowia ludzkiego. Oznacza to również, że z większą starannością przyjmujemy metody produkcji przyjazne dla środowiska całej produkcji odzieży. Więcej: http://www.oeko-tex.com

Certyfikat GOTS

Certyfikat GOTS (Global Organic Textile Standard) gwarabtuje, że cały proces przetwarzania bawełny, podobnie jak wcześniej jej hodowla podlega ścisłej kontroli pod kątem spełniania wymogów stawianych tkaninom: oczyszczanie, przędzenie i tkanie bawełny musi być wolne od wszelkich środków chemicznych. Gotowe tkaniny nie mogą być chlorowane, co gwarantuje, że nie zawierają dioksyn. Do ich barwienia używa się środków odpowiadających normom dla ekologicznych tkanin. Więcej: http://www.global-standard.org

Produkt rolnictwa ekologicznego

Produkt rolnictwa ekologicznego

Znak rolnictwa ekologicznego funkcjonuje na mocy Rozporządzenia Rady (EWG) nr 2092/91 z dnia 24 czerwca 1991 r. w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych.

Obecność znaku na produkcie informuje, iż produkt opatrzony taką etykietą jest wyprodukowana zgodnie z zasadami systemu kontroli i nadzoru dla rolnictwa ekologicznego. Jeśli produkt jest opatrzony tym znakiem, możemy mieć pewność, że jest ekologiczny.Rolnictwo ekologiczne jest specyficzną formą gospodarowania i produkcji żywności. Żywność wytwarzana jest metodami naturalnymi w czystym i bezpiecznym środowisku, bez nawozów sztucznych i syntetycznych środków ochrony roślin, antybiotyków, hormonów wzrostu i genetycznie modyfikowanych organizmów. Dzięki wykluczeniu pestycydów i nawozów sztucznych nie powoduje zanieczyszczenia gleby i wód gruntowych, ogranicza wypłukiwanie składników pokarmowych z gleby, sprzyja różnorodności biologicznej, wymaga niewielkich nakładów energii i wytwarza żywność wysokiej jakości. Zadaniem rolnictwa ekologicznego jest nie tylko produkcja żywności o wysokich parametrach jakościowych w zrównoważonym środowisku przyrodniczym, ale także ochrona i dbałość o jakość całego środowiska naturalnego, w którym rolnictwo funkcjonuje oraz zapewnienie dobrostanu zwierząt.

Unia Europejska gwarantuje wiarygodność produktów pochodzących z gospodarstw ekologicznych, niezależnie od miejsca wytworzenia tych produktów i zapewnia precyzyjne ich etykietowanie. Na etykiecie produktu znajduje się nazwa producenta i przetwórcy lub sprzedawcy oraz nazwa lub kod jednostki certyfikującej. Rolnicy i producenci żywności ekologicznej mogą zamieszczać wspólnotowe logo ekologiczne w przypadku, gdy 95% składników produktu zostało wyprodukowanych metodami ekologicznymi, a produkt był nadzorowany podczas procesu produkcji.

Żródło: www.rolnictwoekologiczne.org.pl

Kosmetyki

BDIH

BDIH – „kontrolierte naturkosmetik”

Producenci, których kosmetyki oznaczone są znakiem „Kontrollierte Natur-Kosmetik” (kontrolowane kosmetyki naturalne), duży nacisk kładą na nowoczesną, naturalną i szczególnie delikatną pielęgnację. Do produkcji tych kosmetyków używane są naturalne surowce, jak oleje roślinne, tłuszcze i wosk, ekstrakty ziołowe i wody kwiatowe, olejki eteryczne i substancje zapachowe z kontrolowanych upraw ekologicznych lub dzikich zbiorów. BDIH jest skrótem od Bundesverband Deutscher Industrie- und Handelsunternehmen für Arzneimittel, Reformwaren, Nahrungsergänzungsmittel und Körperpflegemittel (Naradowa Jednostka Niemieckiego Przemysłu i Przedsiębiorców Leków i Środków do Pielęgnacji Ciała). Założona została w 1951 roku jako zjednoczenie producentów z siedzibą w Manheim.Oto kryteria, jakimi kieruje się BDIH przy nadawaniu certyfikatu:

  • stosowanie roślinnych surowców z kontrolowanych upraw ekologicznych oraz certyfikowanych dzikich zbiorów
  • brak testów na zwierzętach przez cały cykl produkcji
  • zakaz stosowania surowców pochodzących od martwych zwierząt (np. olej żółwi, olej z norki, tłuszcz z świstaka, kolagen zwierzęcy)
  • dozwolone jest stosowanie nieorganicznych soli (np. siarczan magnezu) i mineralnych surowców (np. chlorek sodu czyli sól)
  • świadoma rezygnacja z organiczno-syntetycznych środków barwiących, syntetycznych substancji zapachowych, silikonów, parafiny i innych substancji uzyskiwanych przy destylacji ropy naftowej
  • ze względu na mikrobiologiczne bezpieczeństwo produktów, obok naturalnych konserwantów, dozwolone jest również stosowanie pewnych naturalnie identycznych konserwntów: kwas benzoesowy, kwas salicylowy i jego kwasy, kwas sorbinowy i jego sole, alkohol benzynowy. W deklaracji kosmetyku substancje te muszą być dodatkowo oznaczone: „Konserviert mit… [Name des Konservierungsstoffes]” („Konserwowane… [nazwa składnika]”)
  • rezygnacja z radioaktywnego naświetlania w celu odkażenia surowców do produkcji kosmetyku, jak i produktu końcowego,
  • stosowanie opakowań ekologicznych i łatwo ulegających rozkładowi
  • proces produkcji bezpieczny dla środowiska naturalnego.

Szczegółowe informacje o „Kontrolierte Naturkosmetik” i listę producentów posiadających ten certyfikat znajdziecie Państwo na stronie www.bdih.de

Ecocert

Ecocert jest międzynarodowym, niezależnym stowarzyszeniem kontrolującym, działającym w zakresie ochrony środowiska. Jego główna siedziba znajduje się we Francji. Od 2002 roku ECOCERT zajmuje się kontrolowaniem jakości kosmetyków ekologicznych. Stworzyło do tego dwa określenia, o różnych kryteriach.

Znakiem „ekologiczne i biologiczne kosmetyki” mogą być oznakowane produkty, w których ilść stosowanych surowców pochodzenia naturalnego wynosi przynajmniej 95%, z których również przynajmniej 95% musi pochodzić z upraw biologicznych.Określeniem „biologiczny kosmetyk” są opatrzone produkty, których surowce naturalne pochodzące z biologicznych upraw stanowią przanajmniej 50%. Pozostałe kryteria stosowane przy kontroli obu klas produktów:

  • zakaz stosowania surowców (roślinnych, jak i zwierzęcych) modyfikowanych genetycznie
  • surowce pochodzenia zwierzęcego uzyskiwane tylko ze zwierząt żywych (np.mleko, miód)
  • zakaz testowania produktu końcowego na zwierzętach
  • rezygnacja z syntetycznych substancji zapachowych i barwiących
  • zakaz stosowania sztucznych tłuszczy, olejów, silikonów, parafiny i innych substancji uzyskiwanych przy destylacji ropy naftowej
  • emulgatory PEG są zabronione
  • jako konserwanty dozwolone są m. in. następujące substancje: kwas benzoesowy, kwas mrówkowy, kwas sorbinowy, salicylowy i ich sole
  • w celu odkażenia surowców do produkcji kosmetyku, jak i produktu końcowego, rezygnacja z radioaktywnego naświetlania.

Ecocert nadała dotychczas certyfikat około 1100 kosmetyków pochodzących od 80 producentów, z czego większość pochodzi z Francji.

Więcej szczegółowych informacji www.ecocert.fr

ICEA

ICEA

Instytut Certyfikacji Etyki Środowiska – jeden z najważniejszych organów certyfikujących produkty naturalne i organiczne we Włoszech i Europie. Włoskie Stowarzyszenie Rolnictwa Ekologicznego (AIAB) oraz Instytut Etyki Certyfikacji (ICEA) we współpracy z grupą producentów jak i konsumentów, opracowało wytyczne dla naturalnych i ekologicznych kosmetyków.Gdy kosmetyk posiada certyfikat ICEA oznacza to, że:

  • jest kontrolowany na wszystkich etapach jego produkcji
  • jest on bezpieczny
  • wyprodukowany w zgodzie z przepisami o ochronie środowiska
  • jest wytwarzany z surowców naturalnych i składników aktywnych pochodzenia roślinnego, zatwierdzonych przez standardy AIAB
  • nie zawiera barwników syntetycznych
  • nie zawiera surowców naturalnych pochodzących z organizmów genetycznie modyfikowanych (GMO)
  • nie jest testowany na zwierzętach
  • posiadają opakowania z surowców nadających się do ponownego przetworzenia w celu sterylizacji produktu
  • nie prowadzi się radioaktywnego naświetlania produktu

Więcej o certyfikacie dowiesz się na stronie ICEA.

Fairtrade

Sprawiedliwy Handel obejmuje m.in. kawę, herbatę, sok pomarańczowy, kakao, miód, banany i czekoladę.

Znak „FAIRTRADE” został ustanowiony w 1998 roku w Holandii. Podobne systemy zostały opracowane w innych krajach. Obecnie system znakowania „FAIRTRADE” jest przyznawany w 20 krajach i jest administrowany przez międzynarodową fundację Fairtrade Labelling Organisations International (FLO).

Aby produkt mógł uzyskać znak „sprawiedliwego handlu” musi zostać oceniony w następujących kategoriach:

  • korzyści bezpośrednich producentów (np. plantatorów),
  • gwarantowane minimalne ceny i płatności z góry,
  • stabilność i ciągłość kontraktów handlowych,
  • poziom płac,
  • równe płace dla kobiet,
  • środowiskowe standardy produkcji,
  • ochrona zdrowia i bezpieczeństwo w pracy,
  • podstawowe standardy zakwaterowania (gdy robotnicy pracują w polu).

FSC

Oznaczenie literami FSC (Forest Stewardship Council) oznacza, że wyrób, który chcesz nabyć pochodzi z lasu, w którym dba się o zachowanie najcenniejszej przyrody. Więcej możesz dowiedzieć się tutaj.